Fényáteresztők

Ablakdekoráció természetes fényben úszva

 

A fényáteresztő függöny nevéből adódóan úgy látja el a lakásdekoráció szerepét, hogy a kintről érkező természetes fényt átereszti, ugyanakkor védi az otthonunkat a kíváncsi tekintetektől, meghagyja életterünk intimitását.  A fényáteresztő textíliák nemcsak anyagukban, hanem a minták ezer fajta választékában is ellátnak bennünket a választás lehetőségével. Az anyagába szőtt- és hímzett mintákon kívül találkozhatunk fóliázott, vagy maratott eljárással készült motívumokkal, modern és klasszikus ábrákkal, mintákkal. Ezekkel a technológiával készített fényáteresztő függönyök igen népszerűek, mert egyrészt tartós kihordási idővel rendelkeznek, másrészt kedvező árfekvésben rendelhetők.

  

A manapság gyártott fényáteresztő függönyök alapanyaga főként a poliészter. A szál vastagságát és szövését tekintve változnak az anyagok struktúrái, esésük, fényáteresztő képességük, fényük, tapintásuk alapján igen változatosak. Az alap kollekció a mai trend alapján a következő függöny fajtákból állnak össze:

Voile

 

A Voile [ejtsd: voál - A kifejezés francia eredetű, és fátylat jelent] függöny anyagok sűrűbb szövésű fényáteresztő függönyanyagok közé tartozik. Igazi kedvenc, univerzális függöny, alapanyaga miatt kedvező árban rendelhető. A Voile fényáteresztő függöny megjelenését tekintve lehet hímzett, nyomott mintás, jacquard eljárással szőtt, csíkos, gyűrt, vagy uni (egyszínű) természetességet sugárzó textúra. A szakma a mintanélküli, áttetsző kelméket használja leginkább. Vendéglátó helyiségekben, szálloda szobákban, és irodákban, ahol nem a kilátás az elsődleges szempont árnyaltabb színtónust használnak.

Tovább az voile függöny oldalra>> 

Organza

 

Ha fényáteresztő függönyről beszélünk az első szó, ami eszünkbe jut az organza. A szövött fényáteresztő függönyök legszínesebb, legdekoratívabb alapanyaga. Megjelenéséből adódóan új divatot, új trendet teremtett a lakástextilek világában. Piacvezető volta és a gyártási technológia miatt magasabb árfekvésben kapható a többi fényáteresztő kelmével szemben. Az organza fényáteresztő függöny matt és fényes változatban is rendelhető. Széles körben felhasználható kelme, egyaránt alkalmas ráncolt és lapfüggöny készítésére, illetve készíthetünk belőle rolót is.

Tovább az organza függöny oldalra>>

Sable

 

A sable [ejtsd:szablé] függöny anyagok manapság igen közkedveltek. Megjelenését tekintve egy selyemfényű fonalakkal szőtt, igen kellemes fogású és esésű függöny alapanyag. A fényáteresztő képessége alacsonyabb az azonos színű fényáteresztő textíliáknál. Anélkül, hogy képzavart okoznánk, a sablé függönyt a fényáteresztő függönyök sötétítő függönyének is nevezhetnénk. Szín és mintázat választásnál vegyük figyelembe otthonunk stílusát, az enteriőr belső hangulatát.

Tovább az sable függöny oldalra>>

Jacquard

  

Jacquard [ejtsd: zsákár. Francia feltaláló nevéből] függöny anyagok egy kicsit megtévesztőek. Pontosabban a Jacquard egy gyűjtőnév. A Jacquard függöny egyaránt lehet fényáteresztő, dekor- vagy sötétítő kivitelű kelme. A gyűjtőnév, a „jacquard-minta” a textiliparban mindig nagy, bonyolult mintaelemű szerkezeti vagy színmintát jelent, akármilyen kelmeképző gépen készítik is. A jacquard fényáteresztő függönyök a múltbahajló világot idézik. Leginkább a kézzel horgolt függöny anyagokra hasonlítanak. Színviláguk általában fehér, vagy ekrü [tört fehér]. A minták választéka kiszélesedett az idők folyamán.

Tovább az jacquard függöny oldalra>>