Organza

 

Organza függöny

A szövött fényáteresztő függönyök legszínesebb, legdekoratívabb alapanyaga. Megjelenéséből adódóan új divatot, új trendet teremtett a lakástextilek világában. Piacvezető volta és a gyártási technológia miatt magasabb árfekvésben kapható a többi fényáteresztő kelmével szemben.

Az Organza függönyt többségében két különböző színű fonallal szövik, innen a különleges megjelenése, a kelme színjátszó hatása. Az Organza áttetsző, könnyű, vékony, monofil fonalból szőtt fényes anyag, mely kicsit merev, de tartós. Az anyag merevsége a különlegesen sodrott fonalaknak köszönhető. Az Organza kelme eredetileg selyemből készült. Tömegcikként ma inkább szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nylonból szövik. Az eredeti selyemből készült Organza kelmét elsősorban esküvői- és estélyi ruhákhoz használják.

A fényáteresztő függönyök legszínesebb egyénisége a szivárvány minden színében megtalálható. Az Organza függöny fényáteresztő képessége még a sötétebb színek esetében is érvényesül. Nyugodtan válasszunk akár sötétebb árnyalatot is, mert szövése és anyaga miatt a beszűrődő fényben világosabbnak fog látszani.

 Az Organza függönyön alkalmazható mintázási lehetőségek variációja is végtelen. Megtaláljuk az uni (egyszínű), csíkos, mintás, hímzett és maratott kivitelt. Könnyed anyaga, színes, dekoratív megjelenése jól harmonizál más berendezési tárgyakkal, jelenléte otthonossá teszi a lakást.

 

Az Organza függöny kezelése: Függönyeinket ajánlatos legalább negyedévente (3-4 havonta) frissíteni.

Kézi mosás: Az anyagot először öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk ki, majd bő vízben öblítsük, amíg az öblítővíz tiszta marad. szárítása kihúzogatva, függesztve, fűtőtesttől távol kiterítve- felfüggesztve, csepegtetve ajánlott.

Gépi mosás: Általában 30°C - maximum 40°C fokon kímélő programban mossuk. Keverőtárcsás gépben (régi Hajdú) nem mosható. Az Organza függöny igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, kiterítve- felfüggesztve, csepegtetve szárítható, könnyen megszárad, de vasalni kell! Centrifugálás után kihúzogatva, függesztve, fűtőtesttől távol szárítsuk. Centrifugálás nélkül, ha a függöny nagyon vizesnek tűnik, egy jó nedvszívó anyaggal, pl. törölközővel itassuk le a felesleges nedvességet. Az Organza függönyt közepes hőfokon, még nedves állapotban vasaljuk, mert a kelme hamar összeugrik.

Vasaláskor mérsékelten meleg, de legfeljebb 150°C talphőmérsékletű vasalóval enyhén simítva, a mosás közben keletkezett gyűrődéseket még nedves állapotban történő vasalással elsimíthatjuk.

Ne mossuk a függönyt más textíliákkal együtt, jobb mindig önállóan, elkülönítve tisztítani.

A színes függönyöket napon nem ajánlott szárítanunk, ugyanis az érzékenyebb színezékek a fény hatására felbomlanak, így színváltozás következhet be.

Tovább a függöny galéria oldalra>>