pamutvászon & zsenilia

 

Francia pamutvászon, és Zsenília

 

Nem írtam ide, hogy sötétítő függöny anyagok. Tettem ezt azért, mert klasszikus értelemben nem függönyanyagoknak készülnek, de mint a cikk elején írtam, szinte minden anyagból lehet sötétítő függönyt készíteni. Tényleg csak egy pár szót a két anyagról. Vékony és vastagabb kivitelben is megtalálható a pamutvászon. Sötétítő függönynek inkább a vastagabb, sűrűbb szövésű kelmét ajánlom. Szinte felsorolhatatlan a szín és minta választék.

 

A zsenília anyag tapintása kissé érdes, a kordbársony szövetre hasonlít leginkább. Általában bútorszövetként használják. Gazdag szín és mintaválasztékban kapható, akár jacquard mintás szövéssel is.

Mindkét anyagnál fontos szempont a szövés sűrűsége. Minél több úgynevezett keresztpont található 1 négyzetcentiméteren, annál sűrűbb a szövet. Sötétítő függöny esetében minél kevesebb fény szűrődik át a szöveten, annál jobban ellátja feladatát. Természetesen, ha egy vékonyabb szövésű mintába szerettünk bele, a sötétítő függöny bélelésével javíthatjuk a fényzáró és hőszigetelő képességét.