rúdkarnisok

Rúdkarnis függönytartó szerkezetek:

Az idők múltával mit sem változott népszerűsége. Kaméleon tulajdonságának köszönhetően megtalálhatók a fiatalos stílussal berendezett lakásokban és a klasszikus stílusjegyet viselő otthonokban egyaránt. Számtalan megjelenési formája alapján kiválasztott karnis az alapanyaga szerint lehet: keményfa karnis, puhafa karnis, festett fakarnis, természetes anyagának megjelenését megőrizve, pácolt- lazúrozott vagy antikolt fakarnis. A rúdkarnis készülhet ezenkívül fémből. Alapanyaga szerint lehet acél karnis, rézkarnis, mediterrán stílusú otthonokban kovácsoltvas karnis. A rúdkarnis alapvető és egyben meghatározó eleme a végzáró. Bizonyos függöny felfüggesztéseknél csak ez látszik ki, csak ezt az elemét nem takarja a függöny, ezért a végzáró stílusának helyes megválasztása igen fontos tényező. A rúd karnis függönytartó szerkezet a ringlis, más néven füles- és ráncolt függöny elhelyezése estén mutatja magából a legtöbbet.

Egyik legismertebb és sokáig legnépszerűbb karnisfajta, a rúdkarnis volt. Anyagát tekintve készülhet fából, fémből, szimpla vagy dupla rúddal. Ötletes és változatos végzárókkal lehet díszíteni, amely szépen illeszkedik majd a lakás egyéb berendezéseivel. A karnis technikai rögzítése történhet a mennyezeten és az oldalfalon egyaránt. A felhasználható rudak száma és átmérője is változó.  A rúdkarnis nem csak a kedvező ára miatt népszerű, hanem azért is mert az egyszerű, készen vásárolt füles függöny, vagy klasszikusnak ható, előre gyártott drapéria elhelyezése sem jelent nagy technikai kihívást.

 

A rúdkarnis általában oldalfalra szerelt változatban létezik, de természetesen a mennyezetre szerelhető megoldás is kivitelezhető. Mind a két karnis megoldásnál megtalálható az egy rudas, a két rudas függönyfelfüggesztés lehetőség is. Mind az oldalfalra- mind a mennyezetre szerelhető rúdkarnis megoldásnál figyelembe kell venni a kiválasztott függöny súlyát. A rúd anyagát úgy válasszuk meg, hogy a függönysúlya ne deformálja el, felfüggesztése ne gyengüljön el.

 

Rúdkarnis karbantartása

A fa alapanyagú karnis esetén függönymosáskor, tisztításkor (negyedévenként javasolt) érdemes a függönykarikákat, a rudat és a tartószerkezetet is nedves enyhén mosószeres ronggyal áttörölni. A fém alapanyagú karnis esetén a nedves áttörlést követően, a megszáradt rudazatot síkosító anyaggal enyhén átsimítani. Például műszerolajos puha ronggyal. Mindkét rúdkarnis fajtánál ellenőrizzük a felfüggesztő szerkezet megfelelő stabilitását, az esetlegesen fellazult csavarokat húzzuk meg.