tűzálló függöny

Lángmenetes lakástextilek és függönyök

Az esztétikai és kényelmi szempontok mellett a biztonságosságra is fokozottan oda kell figyelni a lakástextilek megválasztásakor. Tűz esetén a lakásban található textíliák könnyen lángra lobbanhatnak, továbbterjeszthetik a tüzet és veszélyes gázok képződésével megnehezíthetik a menekülést. A lángmentes függönyök olyan lakástextíliák, melyek megakadályozzák a tűz terjedését. Gyakorlatilag nem gyulladnak meg, csupán megolvadnak vagy esetleg széleik kisebb mértékben megégnek, nem képződnek nagy lángok, nem termelnek hatalmas hőt és a lakás légterébe sem kerülnek mérgező gázok.

A lángmentes lakástextileknek alapvetően két típusa létezik: (a) lángmentes szálból készült anyagok, (b) utólagosan lángmentesített textilek. A lángmentes szálak meggyújthatatlansága végleges, míg a lángmentesített bevonattal rendelkező lakástextilek a tisztítás következtében idővel elveszthetik ezen képességüket.

Mitől más a lángmentes és a lángmentesített lakástextil, függöny?

Természetesen anyagi megfontolásokból sokan az kedvezőbb árú lángmentes bevonattal rendelkező textilekből választanak, azonban a fentiek ismeretében, mi a lángmentes szálból készült függönyöket és lakástextileket javasoljuk inkább. Megjelenés szempontjából a kezelt, illetve lángmentes szálból készült függönyök is kicsit erősebbnek tűnnek és feszesebben állnak, de emiatt egy alkalmas behúzószalaggal sokkal elegánsabbak is.

A lángmentes textilek az úgynevezett Trevira CS (Comfort and Safety) poliészter szálból készülnek, melyek egy szerves foszfor komponens következtében válnak gyakorlatilag éghetetlenné. A német találmány előnyei közé tartozik, hogy jó szilárdságú szálakat képez, kellemes textiltapintású az anyag (ránézésre és érintésre gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a többi széles körben alkalmazott lakástextiltől) és időálló textília. Ezen függönyök és lakástextilek kezelése könnyű, legtöbbjük akár 60C-on mosható, tartós színűek, könnyen feldolgozhatóak és környezetbarát alapanyagok.

Nem csak vendéglátó ipari egységeknek, szállodáknak, oktatási és egészségügyi intézményeknek ajánlom a lángmentes textiliákat, hanem olyan otthonokba is, ahol fokozott figyelemmel vannak a biztonságra és a család védelmére.