karnis

 

KARNIS, RÚDKARNIS, SÍNKARNIS

Karnis - függönytartó szerkezetek

Karnis és a függöny elválaszthatatlan párost alkot. A gyártók ezért a karnisokat is sok féle formában, különböző struktúrával, és változatos alapanyagból gyártják. A változatos karnisfajták lehetővé teszik, hogy otthonunkat a megfelelő stílusú függönnyel és a vele harmonizáló függönytartó szerkezettel tudjuk feldíszíteni.Az elképzelt függönymegoldás tökéletes elhelyezését a karnis- illetve a különböző függönytartó szerkezetek biztosítják. Ezek a felfüggesztő szerkezetek az esetek zömében láthatatlanok.

A függönytartó szerkezetek típusok szerint a következők:

 

- Rudak, rúdkarnisok

- Sínkarnisok, Sínpályás tartószerkezetek

- Rolószerkezetek

Íves karnis szerkezetek

A sínszerkezetű függönykarnisok az ívelt függönyfelfüggesztés alapján további két csoportra osztható.
A bástyaíves karnis nem egyenes falú helyiségekben, illetve fürdőszobákban zuhanyfüggöny megoldásként használható. A bástyaíves karnis vízszintesen ívelt.
 

A másik csoportba a boltíves sínszerkezetű karnisok tartoznak. A boltíves karnis függőlegesen ívelt, tehát boltíves ablakok belső oldalában, boltíves átjárókban használhatók. A hajlított függönykarnis megoldásnál speciális stopszemek beépítésére van szükség, hogy a függöny nem kívánt lecsúszását megakadályozzuk.
 
 

Egyedi megoldások:

A függönyfelfüggesztés technikai kivitelezésében sok újdonságot nem találunk. Az egyedi karnis megoldások inkább design és kreatív megoldások gyűjtőneve.
A legegyszerűbb megoldástól, - ami mondjuk két faágasba akasztott hosszabb faágat mutat– a legspeciálisabb elektronikát felhasználó - fényérzékelő által vezérelt motoros függönymozgatást vesszük alapul, az elv nem változik. A függöny és a karnis nem létezhet egymás nélkül.

 

 

Karnis a szabadban

A jó idő közeledtével tessék elgondolkodni, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Akár a kertben akár az erkélyen töltsük a pihenésünket szükségünk lesz karnisra és fényáteresztő, vagy dekor, sötétítő függönyre.
 
 

A Függönyvarázs Lakberendezési Stúdió minden megoldásra segítséget nyújt. Kérem, keressen fel és új típusú függönyelhelyezésben is kérje ki ingyenes tanácsaimat és tájékoztatómat.

 

 

Általános tudnivalók a karnis mérettervezésénél:

A karnist minimum 15-20 cm-rel hosszabbra tervezzük az ablaknyílásnál. Ez az érték a függönyanyag vastagságától is nagyban függ, akár oldalanként is szükséges ekkora túlnyúlással számolni. A túlnyúlás mértéke attól is függhet, hogy van-e bútor, vagy kiegészítő közvetlenül az ablak mellett. Elegendő teret kell hagyni a drapériának, hogy szellőztetésnél ne gátolja a nyílászárót.

Testes, bélelt függönyöknél a karnis anyagát helyesen válasszuk meg. Kivitelezésnél, a szokásosnál több helyen kell felfogatni, több és teherbíró alátámasztást kell alkalmazni. A karnis rögzítésénél figyelembe kell venni, ha az ablak alatt fűtőtest található. Megfelelő oldaltávolság betartása baleset megelőzése szempontjából is kötelező.