A Voile függöny kezelése: Függönyeinket ajánlatos legalább negyedévente (3-4 havonta) frissíteni.

Kézi mosás: Az anyagot először öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk, majd bő vízben öblítsük, amíg az öblítővíz tiszta marad.

Gépi mosás: Általában 30°C - maximum 40°C fokon kímélő programban mossuk. Magasabb hőfokon a voile függöny könnyen összemehet a mosásban. Keverőtárcsás gépben (régi Hajdú) nem mosható. Igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, felfüggesztve, csepegtetve szárítható. Vastagabb, sűrű szövésű textíliák vasalása ajánlott, a vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 150°C lehet. 

Ne mossuk a függönyt más textíliákkal együtt, jobb mindig önállóan, elkülönítve tisztítani.

Amíg nedves a függöny, visszaakaszthatjuk az ablakra, így a száradáskor kisimul, "kirúgja magát"

Népi praktika: Fehér függönyt áztatás - nyomkodás és vízcsere után hagyjuk egy- két marék konyhasóban ázni, aztán mosni. Szép fehér marad.

 

Az Organza függöny kezelése:

Kézi mosás: Az anyagot először öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk ki, majd bő vízben öblítsük, amíg az öblítővíz tiszta marad. szárítása kihúzogatva, függesztve, fűtőtesttől távol kiterítve- felfüggesztve, csepegtetve ajánlott.

Gépi mosás: Általában 30°C - maximum 40°C fokon kímélő programban mossuk. Keverőtárcsás gépben (régi Hajdú) nem mosható. Az Organza függöny igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, kiterítve- felfüggesztve, csepegtetve szárítható, könnyen megszárad, de vasalni kell! Centrifugálás után kihúzogatva, függesztve, fűtőtesttől távol szárítsuk. Centrifugálás nélkül, ha a függöny nagyon vizesnek tűnik, egy jó nedvszívó anyaggal, pl. törölközővel itassuk le a felesleges nedvességet. Az Organza függönyt közepes hőfokon, még nedves állapotban vasaljuk, mert a kelme hamar összeugrik.

Vasaláskor mérsékelten meleg, de legfeljebb 150°C talphőmérsékletű vasalóval enyhén simítva, a mosás közben keletkezett gyűrődéseket még nedves állapotban történő vasalással elsimíthatjuk.

Ne mossuk a függönyt más textíliákkal együtt, jobb mindig önállóan, elkülönítve tisztítani.

A színes függönyöket napon nem ajánlott szárítanunk, ugyanis az érzékenyebb színezékek a fény hatására felbomlanak, így színváltozás következhet be.

 

Sablé függöny kezelése:

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ajánlott kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok - melyek nemzetközileg egységesek - segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk.

A 100% poliészterből készült függönyök kezelése: Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 40°C-on kímélő program szerint, öblítés, centrifugálás kíméletesen. Keverőtárcsás gépben nem mosható. A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 150°C lehet. Klórtartalmú készítményekkel (pl. hypó, Flóraszept) nem fehéríthető.

Vékony függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, csak felfüggesztve, csepegtetve szárítható.

Vastag függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás, vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható.

 

A Jacquard függöny kezelése:

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ajánlott kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok - melyek nemzetközileg egységesek - segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk.

A 100% poliészterből készült függönyök kezelése: Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 40°C-on kímélő program szerint, öblítés, centrifugálás kíméletesen. Keverőtárcsás gépben nem mosható. A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 150°C lehet. Klórtartalmú készítményekkel (pl. hypó, Flóraszept) nem fehéríthető

Vékony függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, csak felfüggesztve, csepegtetve szárítható.

Vastag függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás, vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható.

Lexikon: Joseph Marie Jacquard [ejtsd: zsozef-mári zsákár] (1752-1834) francia feltaláló, a szövőszék továbbfejlesztője. 1805-re elkészült találmánya, a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálása, forradalmasította a szövésnek ezt a területét. (wikipédia)

vissza a fényáteresztő függöny oldalra >>

A dekor- és a Black-out sötétítőfüggönyök kezelése:

  Tekintettel az anyagok különbözősségére általánosságban a következőket kell betartani:

A sugárzó hőtől- a napsütéstől, a portól nehezen tudjuk megkímélni függönyeinket. A rendszeres portalanítással jelentősen megnövelhetjük élettartamukat. Függönyeinket ajánlatos legalább 4 havonta frissíteni. A függöny minőségének hosszú ideig való megtartása érdekében fontos a rendszeres és megfelelő ápolás.

Élettartamuk nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készültek és milyen gyakran mossuk őket.

Amennyiben lehetséges, mosás előtt távolítsunk el minden függöny kiegészítőt: fémtűt, karikát és görgőt. A mosást kedvezően befolyásolhatjuk, ha a függönyt előtte jól kirázzuk.

Ne mossuk "össze" a függönyt más textíliákkal. Kezeljük önállóan.

Használjunk klórmentes univerzális mosószert, a finommosószer a függönynél gyakran nem a kívánt hatást eredményezi.

Kézi mosáskor a függönyanyagot először öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk ki. Bő vízben, többször öblítsünk, amíg az öblítővíz tiszta marad.

Ha mosógéppel mosunk, válasszuk a kímélő programot centrifugálás nélkül, az utolsó öblítés után a vizet csak szivattyúztassuk ki és az anyagot vizesen vegyük ki. A vízhőmérséklet függöny anyagától függően 30-40 °C legyen.

Annak érdekében, hogy a szintetikus függöny ne gyűrődjön, soha nem szabad forró vízben mosni.

A függönyt dobos szárítóban nem szabad szárítani. Az öblítést követően felfüggesztve gyorsan megszárad és bizonyos esetekben nem gyűrődik össze.

A vizes függönyt rövid időre, szárítókötélre tehetjük. Anyagtól függően, míg nedves, visszaakaszthatjuk az ablakra, így a száradáskor kisimul, kirúgja magát.

Nedvesen semmi esetre se fektessük le, mert ezek a gyűrődések csak vasalással tüntethetők el.

Merevebb anyagoknál előfordulhat, hogy a makacs gyűrődéseket vasalni kell, ekkor a vasalótalp hőfoka ne legyen magasabb, mint 150 °C, ami a szintetikus anyagoknál még megengedett.

A szárítást mindig szobahőmérsékleten végezzük, a sötétítőfüggönyt sugárzó hőnek ne tegyük ki. A színes kelméket napon nem ajánlott szárítanunk, ugyanis az érzékenyebb színezékek a fény hatására felbomlanak, így színváltozás következhet be.

Mosási, kezelési jelekre mindig figyelünk oda, mert az ajánlott kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a sötétítőfüggöny hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok - melyek nemzetközileg egységesek - segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk.

visszza a sötétítő függöny oldalra >>