Sínkarnisok

Alumínium- illetve műanyag alapanyagú sín szerkezetek

A sínszerkezetű függönykarnisok a modern stílusú otthonok kedvelt árnyékolástechnikai felfüggesztő megoldása. Elterjedésében két fontos dolog is szerepet játszott. Alumínium- illetve műanyag alapanyagú sín szerkezetek egyik előnye a nagy fesztávon felfüggesztett függöny megtartása. A futópályák úgy vannak kialakítva, hogy a felfogatás nem korlátozza a függöny mozgását, így az a karnis teljes hosszában akadály nélkül mozgatható. Alumínium karnisok mennyezetre és oldalfalra is telepíthetők. Különleges tulajdonsága még a jól hajlíthatósága, mert bástya és boltíves hajlítása is egyaránt lehetséges. A lapfüggöny karnisok 2-3-4-és 5 sínes verziója is létezik. 

 

 A sínkarnis több ponton történő erős felfüggesztése lehetővé teszi a nehezebb drapériák, például Black-out sötétítőfüggönyök biztonságos elhelyezését és mozgatását. A másik nagy előnye a kedvező árfekvése. Mindkét alapanyagú sínkarnis többféle színben és többféle sínpálya számú kivitelezésben kapható. 

 

 A szárazépítés előrelépésével a sínkarnisok rejtett, beépített megoldásával egyre gyakrabban találkozhatunk otthonainkban. A sínkarnis legtöbb esetben a mennyezeten helyezkedik el, de oldalfali felfüggesztésre is van lehetőség. Az egyenes sínkarnisokban jellemzően műanyag csúszkák segítségével mozgatjuk a függönyt. Ez a megoldás csendes és kellő ápolás esetén könnyű kezelhetőséget eredményez. Egyes függöny fajtáknál jelen esetben a lapfüggöny felfüggesztésénél előlappal rendelkező sínek jelentek meg melyekre tépőzárral rögzíthetjük a drapériát. Természetesen az eddig említett karnis fajtákat kézi, zsinóros és elektromotoros mozgatással is meg lehet rendelni.