szatén

 

Szatén sötétítő függöny anyag:

Az emberek fejében a szaténról egy elég egységes kép alakult ki. Általános megfogalmazásban selyemként említi a köznyelv, amiről annyit tudunk, hogy nagyon fényes, rettenetesen csúszik, és ráadásul hideg a tapintása. Az függöny alapanyagok halmazát a kutyákhoz, a kutyatenyésztőkhöz tudnám hasonlítani. Annyi módon keresztezik egymással az anyagot, hogy klasszikus értelemben a selyem már elvesztette eredeti jelentését, a fényes, simulékony kelme érzetét. Milyen szatén függöny alapanyagokat találhatsz a stúdiómban?

Létezik pamut-szatén, organza-szatén, ellasztikus-szatén, mako-szatén stb… Miért van ez a káosz?

Mert a szatén megjelölés nem az anyag minőségét jelenti, hanem a szövés módját. Szatén anyagot bármilyen alapanyagból lehet készíteni, akár műszálból is. Szaténszövéssel készülhet textília selyem, pamut, poliészter szálakból vagy kevert szálakból (pl. pamutból és poliészterből). A végeredmény annak függvénye, hogy milyen alapanyagból szövik a kelmét.

Általános tulajdonságát megőrizve a szatén függöny anyag egy kellemes tapintású textília, amely kiválóan mintázható nyomással, festéssel, jacquard szövött motívumokkal is.

A gyűjtőnéven emlegetett dekor-szaténok egyik fele fényes és csillogó a másik fele selyemfényű, matt és visszafogottabb. Több ezer színárnyalatuk, és lágyan ívelt esésük miatt kedvelt sötétítőfüggöny alapanyagok.