szőnyeg - padlószőnyeg

 

2023 Szőnyeg - Prémium minőségű újdonságok:

A kereskedelemnek köszönhetően egyre több európai országban ismertté váltak a csodaszép keleti szőnyegek és szőttesek. Az európából érkező nagyszámú megrendeléseknek köszönhetően a nagyobb városokban, városközpontokban egyre több korszerűbb, nagyobb szőnyegkészítő műhely létesült (uralkodók által anyagilag támogatva voltak). Ezekben a műhelyekben még nagyobb méretben és sokkal jobb minőségben készültek a szőnyegek, mint a falusi műhelyekben. A mintákat sok esetben európai szőnyegtervezők tervezték meg és ez alapján készültek el a szőnyegek. Ez a tendencia napjainkban is érvényes.

A városi szőnyegek esetében nem lehet beszélni spontaneitásról, minden milliméter előre meg van tervezve. A készítők egy pontos tervrajz alapján dolgoznak.

Általános jellemzés:

- sokféle méretben készülnek, az egészen kicsitől az egészen nagyig.

- európai mintavilág (növényi ornamentika) is jelen van

- organikus és geometrikus mintákat egyaránt használnak

- nagyon szép kidolgozottság (finom csomózottság)

- előre megtervezett minták alapján dolgoznak

Mindegy, hogy a szőnyeg milyen anyagból készült, milyen alakja és színe van, mindenképp egy kis melegséget, puhaságot varázsol a szobába. A nagyobb szőnyegekkel el is lehet határolni egy területet, pl. étkezőt, a hosszabb szőnyegek az előszobában kísérik lépteit.