jacquard

 A jacquard

 

Jacquard függöny anyagok [ejtsd: zsákár. Francia feltaláló nevéből]

A Jacquard gyűjtőnév. A Jacquard függöny egyaránt lehet fényáteresztő, dekor- vagy sötétítő kivitelű kelme. A gyűjtőnév, a „jacquard-minta” a textiliparban mindig nagy, bonyolult mintaelemű szerkezeti vagy színmintát jelent, akármilyen kelmeképző gépen készítik is.

A jacquard fényáteresztő függönyök a múltbahajló világot idézik. Leginkább a kézzel horgolt függöny anyagokra hasonlítanak. Színviláguk általában fehér, vagy ekrü [tört fehér]. A minták választéka kiszélesedett az idők folyamán. Mintakollekcióban megtalálható a klasszikus vonaltól kezdve a pöttyösön, csíkoson át a hímzettig. Stílusát tekintve a minták változatosak a klasszikustól a modern motívumokig mindenki megtalálhatja az otthonába illő függöny fajtát.

Középkorú és a klasszikus értékeket kedvelő fiatalok körében is népszerű függöny típus. A belőle készült függöny igen tartós, könnyen kezelhető, és ami a legfontosabb talán, hogy nem igényel vasalást.

A Jacquard függöny kezelése:

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ajánlott kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok - melyek nemzetközileg egységesek - segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk.

A 100% poliészterből készült függönyök kezelése: Mosás forgódobos gépben, legfeljebb 40°C-on kímélő program szerint, öblítés, centrifugálás kíméletesen. Keverőtárcsás gépben nem mosható. A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 150°C lehet. Klórtartalmú készítményekkel (pl. hypó, Flóraszept) nem fehéríthető.

Vékony függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, csak felfüggesztve, csepegtetve szárítható.

Vastag függönyök esetén: Igen enyhe centrifugálás, vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható.

Lexikon: Joseph Marie Jacquard [ejtsd: zsozef-mári zsákár] (1752-1834) francia feltaláló, a szövőszék továbbfejlesztője. 1805-re elkészült találmánya, a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálása, forradalmasította a szövésnek ezt a területét. (wikipédia)

>> Ugrás a függöny galéria oldalra