sötétítő függönyök

 

2023 év trendi sötétítőfüggönyei:

Ismerje meg az új kollekciót!

Keressen személyesen az üzletben, vagy kérjen fényképes tájékoztatót!
Várom szíves jelentkezését!
Lakásunk díszítésének legfontosabb részéhez értünk. Az egyik legszembetűnőbb elem a sötétítő függöny. Anyaga, színe, mintázata nagy felületen van jelen, ezért fontos az összhang a fal színével, a padló- a bútor stílusával, és az sem árt, ha passzol a szőnyeggel, a tapétával.A következő megoldandó feladat a stílus megtalálása, a harmónia megteremtése. Tudni kell melyik díszítő függönymegoldás illik a már meglévő bútorainkhoz. A feszített drapéria oldalsállal, a vagy a bogen nyakkendővel? Melyik elegánsabb az ablak aljáig érő, a földig érő, vagy a földön elterülő függöny? Varrassunk római rolót, vagy gazdagon díszített paszományos bogent?

Nehéz választani a megannyi gyönyörű függöny megoldás közül. Tudnunk, éreznünk kell, hogy a lakás hangulatát melyik függönymegoldás befolyásolja helyes irányba a legjobban.Hogy ne a kabátot vegyük a gombhoz, a függöny kiválasztásánál a sötétítő függönnyel kezdjünk, és ehhez válasszuk ki a hozzá illő fényáteresztőt. Szinte minden anyagot használhatunk sötétítő függönyként. A vékonyabb kelmét béleléssel óvhatjuk a napsütéstől, ezáltal javul a fényzáró képesség is és dúsabb, testesebb megjelenést is elérhetünk.

A sötétítő függöny anyagok miatt neveztem el Függönyvarázs Lakberendezési Stúdiónak az üzletemet. Kollekcióm folyton bővülő választéka ma több ezer mintasálnak ad teret, tehát a teljesség igénye nélkül, felsorolásszerűen néhány sötétítő anyagot mutatok be a következőkben. 

1. szatén

2. taft

3. black-out

4. pamutvászon & zsenília 

 

Sötétítő Függöny

A függöny otthonunk ruhája. Nem kizárólag csak ablakot díszítik, másodlagos funkcióként meghatározzák az adott enteriőr karakterét. Legyen szó sötétítőfüggönyről, lapfüggönyről vagy ráncolt függönyről, melegségükkel és lágyságukkal nem csak ablakainkat ölelik körül hanem, mint egy igazán előkelő ruha - a lelkünket is.

Sötétítő függöny mely a sötét oldalt szolgálja A sötétítő függöny elsődleges feladata, hogy testőrként a fény- és a hő útjába álljon. A BLACKOUT függöny akár a nappali fény teljes kizárásával képes vigyázni otthonunkban a túlzott fény- illetve nyáron a meleg nem kívánt behatolására. Szövésének köszönhetően vastag textília, mégis dekoráló szereppel is bír, és elegáns megjelenésével nagyban befolyásolja a helyiség hangulatát.

A sötétítő függöny anyagának kiválasztásánál törekedjünk, hogy a fényáteresztővel tökéletes harmóniát alkosson, azonban az ideális textil megtalálásához figyelembe kell vennünk otthonunk stílusát és a kérdéses enteriőr színvilágát (kárpitanyagok, tapéta, szőnyeg). Ha stílusban mégsem találunk megfelelő mintázatú, vagy színtónusú alapanyagot, akkor lehetőségünk van arra is, hogy blackout- tal béleljük ki a mintás, dekor függönyanyagot, így biztosíthatjuk a tökéletes árnyékolást, és a kivételes esztétikai élményről sem kell lemondanunk.

A sötétítő függöny anyaga

A lakástextil gyártók arra törekednek, hogy az anyagtípusok és minták széles választékát kínálják a sötétítő függönyökhöz is. A sötétítő függöny és a többi lakástextil anyagának, mintájának kiválasztását érdemes együtt kezelnünk: amennyiben mintás sötétítőben gondolkodunk, érdemes egyszínű vagy kevésbé mintás fényáteresztőt választanunk és fordítva. Sötétítő függönyhöz válogathatunk a fényesebb anyagok, selymek és taftok széles választékából, ám számtalan lehetőség kínálkozik a matt textilek, festett pamutok és lenek használatára is. A modern technikai eljárással készült anyagok (lézervágott, fóliázott és gumírozott textilek) egyedivé varázsolják szobáinkat.

Speciális sötétítő függönyanyagok

A blackout-on kívül további speciális, „intelligens” textilek állnak rendelkezésünkre, melyekből csodálatos sötétítő függöny készíthető: a lángmentes textilek garantálják, hogy tűz esetén a függöny nem gyullad ki, illetve nem bocsát ki mérgező füstöt és gázokat magából. Az úgynevezett akusztik anyagokkal, melyek lefogják a külső zajokat, illetve további bioaktív anyagokkal életünket biztonságosabbá és élhetőbbé tehetjük.

Dekor függöny mely csodásan keretezi az ablakot

A dekor függöny elsősorban a díszítés funkcióját látja el egy enteriőrben. Dekor függöny használata mellet akkor döntünk, ha nincs szükségünk egész ablakos- vagy erkélyajtós sötétítő függönyre. Illetve az árnyékolás más módszerrel van megoldva pl.: reluxa redőny. A dekor függöny általában a nyílászáró két oldalán helyezkedik el, ezáltal tökéletes lezárást- illetve keretet biztosítva fényáteresztő függönynek.

A dekor függönyök anyaga

Dekor függönyt készíthetünk bármelyik sötétítő függönyanyagból, a textil kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy a dekor és a fényáteresztő függöny mind színben, mind pedig stílusában harmonizáljon egymással. A fényesebb textilek kedvelői számára a selyem vagy taft anyagok kínálnak széles választási lehetőséget, ha viszont inkább matt anyagokhoz vonzódunk, bátran válogassunk a pamut és len textilanyagokból. Lehetőségünk van testesebb fogású anyagot választani dekor függönynek, ilyen esetekben a bársony, a plüss és a zsenília jöhet szóba. A szövött, színes kelmék rajongói számára viszont egy Jacquard-szövet lehet a tökéletes választás.

Lehetséges megoldások a dekor függönyökre

Legelterjedtebb megoldás a dekor függönyök kivitelezésére a hagyományos ráncolt megoldás, melyet több beállítási módban használhatunk: hagyhatjuk redőzött állapotban lógni az ablak két oldalán, de elkötővel oldalra is foghatjuk. Rogyasztott függönyként az anyagot a normál magasságnál hosszabbra varrjuk, így a földön megrogyott gazdag anyagbőség elegáns, arisztokratikus stílust kölcsönöz a helyiségnek. Modern stílusú, letisztult formavilágú enteriőrbe dekorként tervezhetünk lapfüggönyt is, melyet nem mozgatunk, kizárólag dekorációs funkciót lát el a helyiségben.

A Függönyvarázs Lakberendezési Stúdió gondosan kiválasztott függönytextíliák széles választékával várja érdeklődőit- és jövőbeli megrendelőit.