A függönyök kezelése- mosása

A karácsony előtti nagytakarítást a lakástextíliáink már elfeledték, és a fűtési szezon alatt bizony alaposan megszívhatták magukat porral. A Függönyöket tavasz közeledtével újra ápolni szükséges.

 

Anyagtól függetlenül függönyeinket ajánlatos negyedévente (3-4) havonta megújítani, frissíteni.

1. Portalanítás:

Mosás előtt érdemes porszívóval átszaladni a még karnison lévő függönyön. Ezt a műveletet akár kéthetente is megismételhetjük, mert a manapság divatos műszálas függönyök sokkal jobban magukhoz kötik a porszemcséket, mint a klasszikus len, vagy vászon alapú függönyök.

Ha porszívózást valamilyen oknál fogva elhagyjuk, akkor alaposan rázzuk ki a függönyt, hogy a por előszörre távozzon a textíliából.

 

2. Áztatás:

Már áztatásnál is érdemes a fából készült függönykarikákat eltávolítani, az esetleges elszíneződés elkerülésének érdekében. Tapasztalatból mondom, hogy hasznos, ha minden idegen anyagot eltávolítunk, mert ezzel megakadályozhatjuk a mechanikai sérüléseket is. Ha függönyt mossunk, akkor csak azt mossuk, ne tegyünk más textíliát mellé.

 

Az áztatásnál néhány tippet kipróbálhatunk:

Ha a függönyt portalanítás után sós vízbe tesszük, ezzel a hagyományos módszerrel elősegítjük, hogy fehérebb legyen a textília. Népi praktikák megemlítik még az ecetet, a szódabikarbónát, és a sütőport is. Itt az arányokra érdemes odafigyelnünk. Az áztatóedénybe mindig tiszta hideg vizet tegyünk, annyit, hogy a belehajtogatott (nem gyűrt) függönyt ellepje.

Ehhez a mennyiséghez (kb.10liter) 1kg só, vagy 1dl ecet, illetve 50dkg szódabikarbóna adható. Időtartamra ez 2-4 óra, de a mosás előtti éjjel is gyakori áztatási idő intervallum. Ezek az anyagok a fehérítésben segítenek, de a szódabikarbóna képes a szagokat is elfedni, ezért dohányos függöny esetében jó szolgálatot tesz. A sütőportól fehérebb és puhább lesz az anyag.

  

3. Mosás:

Figyeljünk oda a függönyvásárlásnál a vevői tájékoztatóra! Nem minden függöny mosható mosógépben, a különösen kényes anyagok pedig csak vegytisztítással tisztíthatóak! Fehér függönyök esetében használjunk fehér ruhaneműkhöz ajánlott mosószert. A gépben mosható függönyök esetében összehajtogatva, vagy párnahuzatba rakva mossuk őket, ezzel elősegítjük, hogy nem, vagy csak kevésbé gyűrődjenek meg. Mindig használjunk kímélő programot, és a víz hőfoka 40°C –nál magasabb ne legyen. Ne centrifugázzuk a függönyt! Mosás után olyan helyre tegyük ki száradni, ahol nem baj, ha kicsöpög. Természetesen a szabadban a legoptimálisabb a szárítás, a napsugarak tovább fehérítenek és fertőtlenítenek is. Ha erre nincs lehetőség ajánlott egyből felakasztani a helyére, hogy ott száradjon és egyes anyagok ki is rúgják magukat, tehát nem szükséges a vasalásuk.

Színes függönyt ne hagyjunk sokáig a napon, mert könnyen kifakulhat!

 

4. Vasalás:

Ez is kényes művelet! Figyeljünk oda a függönyvásárlásnál a vevői tájékoztatóra! Nem minden függöny vasalható, a különösen kényes anyagok pedig csak vegytisztítással tisztíthatóak!

Vasaláskor mérsékelten meleg, de legfeljebb 150°C talphőmérsékletű vasalóval enyhén simítva, a mosás közben keletkezett gyűrődéseket még nedves állapotban történő vasalással elsimíthatjuk.

 

Remélem sikerült egy-két tippet adnom a tavaszi- húsvéti nagytakarításhoz!

További részletes információ itt található > >