A lapfüggöny vagy panelfüggöny

Modern stílus, letisztult formavilág…

Napjainkban a függöny megoldások közül két sikeres árnyékolástechnikai megoldás terjed el leginkább. A roló típusú függönyök és a lapfüggönyök. Jelen cikkemben a lapfüggönyről írok bővebben…

 

A lapfüggöny technikai megoldása és letisztult formavilágának köszönhetően elsősorban a modern, és minimál stílusú enteriőrökben mutat leginkább. Jól ellátja a funkcióit a nyílászárok előtt, és nagyobb tereket is képes elválasztani egymástól úgy, hogy nem használunk fel szárazépítészeti megoldásokat.

 

Sokan a lapfüggönyt tévesen azonosítják be, illetve sokan keverik össze a szalagfüggönnyel. A lapfüggönyt úgy képzeljük el, hogy nem keskeny csíkokból, hanem szélesebb- átlagban 50-70cm széles – textíliákból készül, ezenkívül a mozgatásuk is eltér egymástól.

 

Természetesen a lapfüggöny paneljei változó szélességűek lehetnek, ezzel is változatos megjelenést biztosítanak. Tovább lehet fokozni az egyedi megjelenést azzal, ha a paneleket különböző mintázatú, vagy színben harmonizáló színárnyalatokkal variáljuk. Az anyagválasztással is eljátszhatunk úgy, hogy fényáteresztő- és sötétítő anyagot váltakozva építünk az ablak elé. Ez a jellemzője igazán kiemelkedő ennek a függöny megoldásnak. Egyedi, ízléses sötétítési megoldást alkothatunk, úgy hogy nagy függönyfelület felhasználás nélkül panelekkel oldjuk meg a hagyományos függöny funkciót.

 

A lapfüggöny további előnye az egyszerű kezelése, és tisztántartása.

A textilpaneleket egymás mögé helyezett szerkezetekre tépőzárral rögzítjük, amelyeket így oldalirányban lehet egymás mögé tolni az adott nyílászáró előtt. Ezzel a megoldással a textil kifeszítve lóg az üvegfelület előtt, simaságát- merevségét az anyagba illesztett súlyok segítik elő.

 

Mosásnál, - amit negyedévente tanácsos elvégezni- csak le kell fejteni a lapfüggöny panelokat a szerkezetre rögzített tépőzárról, ezután a súlyt ki kell csúsztatni a függönylap aljából, és megkezdhetjük az áztatást és a mosást.

A függönymosásról- és a kezelésekről itt írok bővebben > >

Lapfüggöny tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a nyílászárók szabad mozgatását ne akadályozzák a panelek, ezért oldaltávolságot kell hagynunk.

 

Szívesen segítek! Kérje ki segítségemet a lapfüggöny tervezésénél, válasszuk ki együtt a lakberendezési stúdióban az Ön ízlésének leginkább megfelelő lapfüggöny anyagot.

 

A cikkhez felhasznált képek illusztrációk, a stílust és a kivitelezést hivatottak bemutatni, tehát anyagválasztást nem tesznek lehetővé.