BELSŐ ÁRNYÉKOLÓK -PLISZÉ - SÁVROLÓ- ÉS ROLETTA

Sávroló

Különleges, dekoratív és praktikus megoldás a sávroló, amely sávokra, keresztben csíkokra osztja a roletta textilt. A textília felületén kéttónusú anyag, - sötétítő és fényáteresztő csíkok - váltják egymást. Ezáltal a két egymást követő sáv segítségével szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét és az átláthatóságot. A sávroló két anyaga egymás mögött helyezkedik el. Egyik állásban fényáteresztőként, míg a másik állásban sötétítőkén funkcionál. Tetszőlegesen, akár teljesen feltekerhetjük a tokba, szellőztetésnél, így ablaktisztításnál nem lesz útban. A működtetése lehet manuális, kézi golyós gyöngylánccal vagy motoros fali kapcsolóval illetve rádiós távirányítóval, amely programozható és egyszerre több sávroló is mozgatható. Modern és praktikus megoldása mellet a sávroló azért is népszerű, mert az elhelyezése is sokrétű lehet. Fel lehet szerelni a nyílászáró fölé, mennyezetre és oldalfalra egyaránt. Felszerelhető magára a nyílászáróra is, így nyitásnál együtt mozognak, és a textília nem akadályozza a nyílászáró természetes mozgását.

  

 

 

 Pliszé belső árnyékoló

A pliszé népszerűsége annak köszönhető, hogy kis helyigénnyel bíró árnyékoló, így könnyen alkalmazható egyedi formájú pl.: ferdesíkú, boltíves, illetve kör alakú ablakok esetében is. További előnye, hogy közvetlenül az üvegtábla elé, illetve a nyílászáró keretére is szerelhető, ily módon a nyílászáróval együtt mozgatható.

A pliszé textilje harmonikaszerűen hajtódik. Kezelése egyszerű. A pliszé mozgatása kézi és gyöngyzsinóros technikával egyaránt megoldható. Mozgatása folyamán a pliszírozott anyag bárhol tetszőlegesen megállítható. A textília megszűri, vagy kizárja az erős napsugarakat, ugyanakkor lehetővé teszi a passzív szellőzést.

A pliszírozott anyag választéka igen nagy: létezik egyszínű, vagy mintás, illetve átlátszó, áttetsző, vagy sötétítő textíliából kreált. Impregnált, portaszító tulajdonsága miatt könnyen tisztán tartható.

A pliszé fő egységei:

  • ·         alumínium vázszerkezet
  • ·         rögzítő és a működtető alkatrészek
  • ·         pliszírozott, hő-stabilizált textília.
  

Roletta

A belső árnyékolók közül talán a roletta volt az első szerkezet, amelyet otthonunkban használtunk. Ezt a klasszikus belső árnyékolót alkalmazhatjuk otthonunk, vagy irodánk árnyékolására is. Napjainkban ismét felfedezte a szakma, és a lakosság is. Népszerűségét kis helyhasználatának, könnyed kezelhetőségének és karbantarthatóságának köszönheti. A roletta funkciójának megfelelően választhatunk fényáteresztő és fényzáró anyagok közül. A roletta anyaga hagyományosan impregnált vászonból készül, de ma már számtalan lehetőség közül választhatunk, akár a dekor függönyanyagok, vagy fényzáró black-out anyagok viszonylatában is. A trend a natúr anyagok - bambusz, papír, juta anyagokat is előtérbe helyezi, főleg olyan enteriőrökben, ahol a keleties hangulatot szeretnénk hangsúlyozni. Esztétikai szempontok alapján dönthetünk a szoba felé és az ablak felé tekeredő változatok közül. A roletta egyaránt felszerelhető a falra, a mennyezetre vagy akár az ablakkeretre is. Osztott ablakok esetében azonban több kisebb roletta felszerelése ajánlott.

  

Bambusz roló anyagok esetenként szükség van lokkolásra, megakadályozva az anyag széleken bekövetkezhető foszlást, bomlást.

Bármelyik belsőárnyékoló mellet dönt, kérem, vegye igénybe szaktudásom, és a tervezésnél illetve kivitelezésnél kérje segítségemet.