BELSŐ ÁRNYÉKOLÓK - RÓMAI ROLÓ

RÓMAI ROLÓ - RAFFROLÓ - FÜGGÖNYROLÓ

A belsőárnyékolók leginkább a nyári időszakban kerülnek előtérbe. A sok fényt és a meleget próbáljuk szabályozni, korlátozni, és hangulatunkhoz igazítani. A kellően megválasztott árnyékolók nem csak a túlzott napsütést és a kíváncsi tekintetet zárja ki lakóterünkből, hanem alkalmas arra is, hogy otthonunkat, irodánkat kellemesebbé, meghittebbé varázsoljuk.

  

Az 5 legfontosabb szempont az árnyékolók kiválasztásánál!

1. A falszerkezet típusa

Kőríves- bástyaíves falakba szerelt nyílászárók széles, horizontális árnyékolása egyértelműen csak sötétítőfüggöny megoldással lehetséges. Magában a nyílászáróban és közvetlen környezetében azonban használhatunk egyéb árnyékolástechnikai megoldást is.

2. A nyílászáró formája

Íves-boltíves ablakok és teraszajtók esetében nem szerencsés egyenes vonalú függöny, vagy roló felfüggesztést alkalmaznunk, mert elveszik a beépített nyílászáró karaktere.

3. A nyílászáró elhelyezkedése

Ha az ablakok és teraszajtók felsőrésze a mennyezetig ér, olyan árnyékolástechnikai megoldást kell választanunk, amely a mennyezetre szerelhető, és a nyílászárok nyitása-zárása, rolók esetében hagy elegendő helyet a felgyűjtésnek.

4. A nyílászáró mérete

Ha az ablakok és teraszajtók kisméretűek, nem választhatunk olyan árnyékolási megoldást, amely gátolná a nyílászárók szabad mozgását. Például nem választhatunk lapfüggönyt, hiszen nincs elegendő hely oldalra kifuttatni a merevítő lapokat.

5. A nyílászáró alakja

Ha az ablakok ferdesíkúak (trapéz, háromszög) vagy esetleg kör alakúak előnyős, ha az ablak alakjával megegyező árnyékolástechnikai megoldást alkalmazunk. Ilyen esetekben a pliszéfüggöny a helyénvaló megoldás.

  

A belsőárnyékolók abban különböznek a sötétítőfüggönyöktől, hogy mozgatásukhoz szerkezetekre van szükségünk. Ilyen árnyékolók a rolók, a roletták, a pliszé, a reluxa, a szalagfüggöny, és a lapfüggöny.

Ebben a cikkemben a rolókat mutatom be bővebben.

  

Mindjárt az elején tegyük rendbe a dolgokat. Az idők folyamán sajnos úgy alakult, hogy a köznyelv nem tesz különbséget a roló, a roletta közt, sőt egy néhányan már redőnyt is akartak rendelni tőlem.

A roló gyűjtőnév. A roló név alatt a szakma: a római roló, a raffroló, vagy függönyrolót érti. Tehát a három név egy és ugyanaz. A roló felhúzva, függőlegesen gyűjti fel a textíliát. A roletta a régi hagyományos árnyékoló, amely egy rudazatra tekercseli fel a textíliát.

  

A római- vagy raffroló felépítése

A rolók legfőbb ismertető jele a textíliákon illetve a textíliákban elhelyezett vízszintesen pálcák megléte. A roló függőleges lapolását az anyagban elhelyezett pálcák segítik, melyek a függöny anyagától, vastagságától függően változnak. A könnyebb anyagoknál, például fényáteresztőknél elegendőek 4 mm-es pálcák. A testesebb, például Blackout anyagoknál már a 7 mm-es és ovális pálcákat igényli a szerkezet. Ezen pálcák elhelyezése egy pálcatartó szalag segítségével biztosított.

A roló aljába súlyt helyezünk annak érdekében, hogy egyenesen, és feszesen álljon. A súlyhoz bújtató varrása szükséges. A súlyok a felhasznált textília vastagság arányában szintén többfélék lehetnek. Használhatunk 13 mm-es átmérőjű súlycsöveket, illetve léteznek még 30x3 mm-es és 40x4 mm súlylapok is.

A roló szerkezete rendeltetésszerű használatot figyelembe véve tartósnak, és ugyanakkor könnyen kezelhetőnek mondható. Azáltal, hogy a rolón elhelyezkedő textília felfelé lapolódik, a nyílászáró hasznos szélességéből nem vesz el, ugyanakkor az ablak felett 15-25 cm-es helyigényt kíván mely a nyílászáró akadálymentes nyitása miatt elengedhetetlen.

  

A roló felhasználása

A roló manapság igen kedvelt és elterjedt árnyékolástechnikai megoldás mind modern, mind pedig klasszikus otthonokban. Népszerűségét első sorban a különleges megjelenésének, és anyagtakarékos jellegének köszönheti. A hagyományosan ráncolt sötétítőfüggönnyel ellentétben a roló esetében a függöny anyaga felfelé gyűjtődik, ezáltal kevesebb anyagfelhasználást tesz lehetővé. A roló anyagához a textilek széles kínálatából válogathatunk, egyaránt választhatunk fényáteresztő és dekor anyagot is. Fényáteresztő függöny kivitelnél figyelembe kell vennünk, hogy némely mozgatószerkezet láthatóvá válik. Kényelmi szempontból a roló mozgatószerkezetet kézzel és motoros vezérléssel is rendelhetjük.

A motoros mozgatásnál az árnyékoló megoldás (méret és súly hányadosa) határozza meg, hogy 24V-os vagy 220V-os kivitelezéssel oldható meg a rolószerkezet mozgatása. A rolószerkezetek kereskedelemben kapható szélessége 340cm és 500cm magassági paraméterek között alkalmazható. Ezen nagyméretű rolószerkezeteket kézi mozgatás esetén, a kényelmesebb működtetés érdekében áttétellel mozgatjuk.

Figyelem!

A roló anyag kiválasztásánál kérjük az eladó szakszerű tájékoztatását, mert egyes textíliák mosás illetve avatás után nagymértékben képesek összeugrani- illetve megnyúlni, és deformálódni!

Keresse fel a Függönyvarázs Lakberendezési Stúdiót, vagy kérje segítségemet a megálmodott roló kivitelezésében! Kérjen ajánlatot lakásdekorációs megoldásokban, hogy a roló mellé ugyanabból az anyagból ágytakarót, asztalterítőt, felfüggesztett függönysálat, vagy akár reggeliző szettet is készíthessünk Önnek.