Itthon vagy otthon 5

Fények és érzetek a lakásban

A régi világban az emberek csupán gyertyát tudtak gyújtani, így jobban igazodtak az élet természetes rendjéhez. Ősszel és télen többet pihentek, így tavasszal megújult erővel tudtak újra nekiindulni a tevékenyebb időszaknak. 

 

Azzal, hogy az elektromos áram elterjedt a lakásokban, az emberek elkezdték összemosni a nappalt és az éjszakát. Az őszi és a téli időszakban, az évszakok körforgása miatt egyre többet tartózkodunk mesterséges világításban. Az emberi élet természetes ritmusához tartozik, hogy az esti időszak a megnyugvás, a lecsendesedés ideje. Ilyenkor az összegzést segítő energiák előtérbe kerülnek. Ehhez a pihenési szakaszhoz, a befelé figyeléshez a gyertyák, hangulatlámpák kiváló megvilágítást adnak.

 

Egy esős, hideg nap után behúzzuk a függönyt, kizárjuk a külvilágot, fokozottabban vágyunk a nyugodtabb környezetre. Családi együttléthez is hozzátartozik a visszafogott, kellemes légkör. Ilyenkor jobb, ha kerüljük a túlzott fényeket. Ezenkívül, ha túl sok elektromos dolgot működtetünk az otthonunkban, akkor az nem fog kedvezően hatni a lelki békénkre, és idegrendszerünk állapotára.

Világítás a helyiségekben

Szerencsére már nem a hetvenes éveket írjuk, ahol a panellakásokban használt központi csillár fénye világítja meg estéinket. A mai modern szárazépítészeti megoldásoknak köszönhetően otthonunkat olyan világítással láthatjuk el, amilyennel csak akarjuk. A spotfények, a ledvilágítások korát éljük.

 

Otthonunkat jó, ha szelektíven világítjuk be. Ott legyen erős fény, ahol munkát végzünk. Ilyen hely a konyha munkapultja, a fürdőszobatükör és környéke, az étkező és az esetleges lépcsőzetek a lakásban. Szerencsés, ha a mesterséges világítást egyensúlyba hozhatjuk természetes fényekkel. A kandalló lángja vagy egy tükör előtt elhelyezett gyertya kellemesebbé, selymesebbé teszi a megvilágítást, ezáltal biztonságot és megpihenést sugall a lelkünknek.

 

Ebben a hideg és fénytelen időszakban jobb, ha a természetes fény hiányát, selyemfényű világítótesttel helyettesítjük. A fehér, és a sárgás, izzók melegebbé varázsolják a helyiséget. A kékes, és élesen fehéren világító izzókat inkább kiegészítésként ajánlanám, főleg előszobába, vagy konyhapult fölé.Az erős világítás aktív cselekvésre ösztönöz. Az ellazulást, a pihenést nehezebben tudjuk megvalósítani ilyen környezetben. Nem is beszélve arról, hogy mennyi energiát használunk feleslegesen. Cseréljük ki a nagyfogyasztású, nagy fényerejű izzókat eggyel kisebb értékre, és csak ott hagyjuk meg, ahol szükség van rájuk, a fotel környékén, ahol olvasunk vagy varrunk. A megfelelő világításra szükség van, mert az indokolatlan gyenge fény látásromlást is okozhat.

 

A fényekkel kiemelhetünk berendezési tárgyakat, kisplasztikákat, képeket a falon, illetve bármilyen lakásrészlet, aminek kitüntetett szerepe van az életünkben. A modern technológia szélesre tárta a fénnyel való lakásdíszítés lehetőségeit. A ledszalagok sok féle színben kaphatók a kereskedelemben. A nyílászárók környékén ezek a szalagok gazdagítják a függöny ráncait, anyagának csillogását, emelve ezzel a dekor jellegét, ráadásul nagyon keveset fogyasztanak, és nem is melegszenek úgy, mint egy hagyományos izzó.

 

A színes fények használatával átfesthetjük a helyiségeket. Dekor jellegének köszönhetően, alkalmi ruhába öltöztethetjük a falakat, a bútorokat és függönyeinket. A megfelelő arányokra itt is figyeljünk oda. A kevesebb néha több. Színes fényekkel is telezsúfolhatjuk a szobát, nem beszélve a színek érzelmet befolyásoló élettani tulajdonságáról.

 

Ebben az évben ez volt az utolsó cikk. Megköszönöm az egész éves figyelmet, és minden kedves olvasónak: Szeretetteljes Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Újévet Kívánok!

Krieger Márta