ITTHON VAGY OTTHON...HARMADIK RÉSZ

Itthon vagy otthon…

Harmadik rész

A lakásbelső nem csupán a legújabb lakberendezési divat vagy irányzat megvalósításáról szól – jó és kívánatos, ha tükrözi a tulajdonosának egyéniségét és ízlését. Ahogy már írtam az otthon emlékekből és élményekből táplálkozik, fejlődik, átalakul, és alkalmazkodik a múló időhöz. Az évek sodrában folyamatosan bővül, vagy formálódik az új szükségletekhez.

   

Az igazi otthon nem a kirakat szerepét tölti be, hiszen napról napra benne élünk, így fontos, hogy a falak, a berendezési tárgyak, a függöny- és lakástextíliák valamint az egyéb díszítőelemek összhangban legyenek a lakás vagy a ház lakóinak igényeivel, szükségleteivel. Akkor használjuk a különféle elemek kiválasztását és elrendezését helyesen, ha az enteriőr hűen tükrözi a család ízlését, és mindenki otthonosan érzi magát a saját kis világában.

   

1. Állomás: A színek megválasztása Az első elem kiválasztása, a fal színének megválasztása talán a legfontosabb eldöntendő feladat. Én a falakat háttérként kezelem, ezért tartózkodom a harsány színek használatától. Akár egy festménynél, a fal adja a hátteret. Úgy kell, hogy meghatározó legyen, hogy közben észre sem vesszük, látásunkba besimul, mégis egy biztos és magába fogadó keretet ad az előtte elhelyezkedő függönynek, szőnyegnek, bútorzatnak, és egyéb használati tárgyainknak.
A fehér szín: Sokan hiszik és érzik, hogy a fehér rideg, kórház szín. Nekem a friss, üde, szellős és tisztaság érzetét kelti. Hogy a festészetnél maradjak, el kell árulnom egy titkot: Nincs tisztán fehér szín. A fehér szín a szembejövő autó vakító fénye. Lakásban nem találunk ilyet. A fehérnek rengeteg árnyalata van, lehet kékes, zöldes, meleg barnás, szürkés…stb. A falra festve, nagy felületen nem látszik. Vannak, akik nagyon óvatosak a falszín megválasztásánál. Valami finom árnyalatot keresve kiválasztják az apró színkártyáról az egyik legvilágosabbat. A falra festve viszont meglepődve tapasztalják, hogy az “fehér”. A fehér szín remek „testvérszín”. Lágyítja, enyhíti a domináló erősebb színárnyalatokat.

   

A színes falakkal már több a probléma. Sokan választanak rossz árnyalatot, illetve a színeket nem a megfelelő arányban és árnyalatban választják meg egymáshoz. A legáltalánosabb tanácsom, hogy élénk színeket csak módjával, kiegészítésként, kisebb felületeken használjunk. Az általános hazai páros: „Az egyik szoba sárga, a másik zöld lesz!” Ezzel sincs semmi baj, ha fellelhető festék paletta nem a két legélénkebb árnyalatait használjuk. Néhány példával szeretném szemléltetni a fent leírtakat, a nekem kicsit sok valamelyik színből, a szerintem harmonikus szín megválasztásig terjedő skálán. Azért fogalmazok ilyen óvatosan, mert ahány ház annyi szokás, és falfestés.

   

Az élénksárga kitölti az egész szobát, kevés benne „testvérszín” (csak a plafon) így a beérkező természetes fény a plafonról a falakra vetődik, elősegítve a vibráló hatást, szinte zavaróan fényes minden. A főleg gyermekszobákban használt sárgaságon a rosszul megválasztott függöny és lakástextília sem segít a szemnek egy kis pihentető szigetet találni. Tovább ronthatja a helyzetet a kimondottan élénkszínű rózsaszín (pink) szín megjelenése.

   

A narancssárga fal is hazai kedvenc, s a rosszul megválasztott árnyalat hamis mediterrán érzetett kölcsönöz az enteriőrnek. Az elnarancsosodott szobák felesleges fülledtséget, és telítettséget árasztanak, nyomasztóak tudnak lenni. Végül a minél több vidám színt vinni a hétköznapokba kategória, ahol megjelenhet egy futballválogatott trikolorja, vagy egy homokszínű, de élhetetlen mintás tapéta folytja meg a körülötte elhelyezett bútorainkat, függönyeinket, lakástextíliánkat.

   

A számomra kellemesebb hátteret a főszínek fakított, pasztell árnyalatai adják. Itt megjelenik a jó és barátságos testvérszín a fehér, egy tojáshéjhoz közelítő árnyalat, ami segít a szemnek egy kicsit megpihenni, segít egy selymes, átölelő keretet létrehozni. A fakóbb zöldek természetessé varázsolják a hátteret úgy, hogy nem nyomják el, hanem kiemelik az előttük elrendezett bútorokat, a nyílászárókhoz elhelyezett függönyöket. A színben alkalmazkodó kiegészítő díszpárnák végig vezetik a szemet az egész belsőtéren, úgy ahogy egy kellemes bon-bon oszlik el a nyelvünk ízlelőbimbóin.

   

Levezetésképpen, ha a falak az ház teste, akkor a lakástextíliák a ház- illetve a lakás ruházata. A színek megválasztásánál a mai trendek vonalán haladjunk a korral. Elsősorban meleg, tompa pasztellszíneket kínálnak a vezető gyártók is. A mediterrán színkompozíciók, a lágy kávé-barna, a tojáshéj, vagy a terrakotta színek, amik leginkább ezt a hangulatot idézik. Ehhez a lakás ruháját, a függönyt is egyszerűbb megtalálni. A függönyvarázs stúdió több ezer mintasál utáni értékesítést vállalt fel. Mivel az ízlések sokszínűek, van, aki az egyszínű teret unalmasnak találja. Falak díszítésére is találunk megoldást. Mintautáni tapéta kollekciónk a legújabb trendektől, a klasszikus mintákig ezer színben és mintában felfedezhetőek, megtalálhatóak. Fáradjon be a Függönyvarázs Lakberendezési Stúdióba és válasszuk ki közösen házának- lakásának új ruháját, és egyéb kiegészítőit.

Folyt. köv.