ITTHON VAGY OTTHON...MÁSODIK RÉSZ

Itthon vagy otthon…

Második rész

Munkáim során sokszor találkozom ezzel a kérdéssel: Mi az otthon legfontosabb ismérve? Nos, ahány ház annyi szokás, tartja a régi mondás. Van, aki a méretet tartja elsődleges szempontnak, van, aki az elhelyezkedését, van, aki az égtáji fekvését, és van, aki az árát tartja a legfontosabbnak. Sok összetevő van tehát a felvetett kérdés pontos válaszára. Amikor az otthonról beszélünk, nekem a két legfontosabb szempont: a hangulat és a kényelem. 

   

A hangulat a legmeghatározóbb eleme egy igazi otthonnak. Ízlésünk szerint berendezett lakás nem befolyásolja a hangulat megteremtését. Mindegy milyen bútorzattal van berendezve egy lakás, lehet stíl- vagy lehet minimalista az enteriőr, az csak a lakás teste, húsa, de egy otthon lelkét, a színek és anyagok összessége adja, azok az apróbb tárgyak, amiket mi évek alatt magunk köré gyűjtünk. Lehetnek ezek: könyvek, kis plasztikák, növények, vagy egy utazás emlékei: kavicsok, kagylók a tengerpartról.

    

A kényelem kialakításánál első lépés a lakás bútorzatának kiválasztása. Életkorunk és ízlésünk természetesen örök változásban van. Van olyan bútor, ami fiatal korban tetszetős és vagány belsőt kölcsönöz a lakásnak, aztán az idő elteltével vagy más fog tetszeni, vagy funkciójukat vesztik a tárgyak, és lecseréljük őket, akár a divat változása miatt, akár egyéb oknál fogva. Vannak természetesen örök darabok is, amitől soha nem válnánk meg, mert emlékeztetnek szüleinkre, vagy korábbi életünk alatt szerettünk bele. Mindegy tehát, hogy milyen bútorzati stílus mellett döntünk, a fontos, hogy funkcióját tekintve a legjobban kiszolgáljon bennünket.

    

Szeptemberi tanácsok: Ahogy lassan csúszunk bele az őszbe, rövidülnek a nappalok. A természetes fény egyre kevesebb lesz, ezért becsüljük meg. Fényáteresztő függönyöket cseréljük le minél áttetszőbbre, sötétítő függönyt hagyjuk elhúzva, a rolókat hagyjuk szellősen, hogy a nap fogyó ereje minél jobban melegítse be a szobát. Ha nyáron felszedtük a szőnyegeket a kőburkolatokról, akkor itt az ideje egy alapos takarításnak és átszellőztetésnek, majd terítsük le őket, burkoljuk be vele a padlót, hogy otthonunk minél melegebb, hangulatosabb és kényelmesebb legyen.

Folyt.köv.