Bútorszövet - Kárpitanyagok

Napjainkban a bútorszövetek, kárpitanyagok választéka igen széles. A bútorainkat fiatalíthatjuk, frissíthetjük klasszikus bársony anyaggal, modern műszálas textíliákkal, és különleges kiképzésű textilműbőrökkel is. A harmonikus stílusú otthon megteremtéséhez elengedhetetlen a bútorszövet gondos kiválasztása, hiszen minden bútor a megfelelő bútorszövettel nyeri el végleges, tökéletes formáját.

Ahogyan a bútorstílusok változnak, úgy alakul a bútorszövet divatja is: a klasszikus bútorokhoz jobban illenek a nagy, barokkos minták, míg a modern otthonok modern stílusú bútorokat és letisztult, egyszerű anyagokat kívánnak. Ha klasszikus bútorkárpitról beszélünk, általában egy vastagabb szövet képe jelenik meg előttünk, pedig a bútorszöveteknek ma már széles választékából válogathatunk: A klasszikus, ám testesebb bársony, brokát és gyapjú bútorszövet anyagok mellett vegyük számításba a különleges kikészítésű bőröket, műbőröket és a modern műszálas szöveteket, melyeknek festett vagy hímzett, mintás változatával is találkozhatunk.

 

A bútorszövetünk kiválasztásakor elsőként gondoljuk végig, milyen igénybevételnek lesz kitéve a kárpit. A bútorszövetek minőségét kopásállóságuk alapján különböztetjük meg: minél nagyobb a kopásállósága egy anyagnak, annál nagyobb igénybevételnek tehetjük ki.

A textil minőségét a martindale mérőszám jelöli. A minőségi bútorszövet mindig drágább hisz erősebb, masszívabb anyag felhasználásával készül. Itt is érvényesül a kínai piac effektus. Ne mindig az ár alapján döntsünk!

Kisgyermekes otthonba bútorszövetnek praktikusabb, ha könnyen tisztítható és ellenálló textileket választunk. Szabadtéri bútorainkat, kültéri vagy speciális kárpittal húzassuk be, hiszen ezeknek nagyobb a kopásállósága, szennytaszító és vízlepergető hatásuk van. A bútorszövet mintájának és színeinek meghatározásánál a bútor és az enteriőr nagyságára kell figyelnünk, hiszen a nagy minták csak nagyobb bútorokon (kanapé, ágytámla stb.) érvényesülnek. A sötétszínek összenyomják, kisebbítik a teret. Stílus tekintetében igazodjunk otthonunk hangulatához és ennek megfelelően válasszunk a klasszikus és a modern bútorszövet között.

Klasszikus bútorszövet

A klasszikus stílus alkalmazásához tágas tér, nagy belmagasság szükséges. Az antik bútorok, így a klasszikus bútorszövetek is leginkább a méltóságot kifejező, hatalmas terekben tudnak érvényesülni. Egy klasszikus stílusban berendezett otthonnak kimért fensőbbséget, nyugalmat kell sugároznia, melyhez a megfelelő bútorszövet is nagymértékben hozzájárul. Klasszikus bútorszövetnek számít a bársony és a brokát, hiszen ezen anyagok jellegzetes testessége fényűző, méltóságteljes külsőt kölcsönöz bútorainknak.

 

Klasszikus bútorszövet esetén érdemes klasszikus motívumokban (barokk minták, bourbon liliom stb.) gondolkodnunk, melyekre alapvetően jellemzőek a nagyméretű, részleteiben gazdag mintarendszer. Ugyanakkor a minták kiválasztásánál sose feledjük, hogy a nagyméretű minták kis bútorokon nem tudnak érvényesülni. Klasszikus otthonok esetén ne válasszunk túl sötét színeket szobáink dekorálására. A függöny vagy a bútorszövet anyaga lehet trendibb, a mai kor ízlésének megfelelő. Való igaz, hogy a klasszikus stílusban igen kedvelt a bordó, a mélyzöld és az arany használata, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a pasztellszínek (rózsaszín, bézs stb.) legalább annyira a klasszikus stílusvilág részét képezik. Ha a bútoraink alapvetően sötét árnyalatúak, bútorszövetnek válasszunk mellé világosabb tónusú anyagokat!

 

Modern bútorszövet

Ha már kiválasztottuk kanapénk tökéletes formáját, keressük meg hozzá a stílusához és színvilágához illő bútorszövetet, mely kiemeli és hangsúlyozza a bútor szépségét. Ha otthonunk modern stílusban épült, érdemes a szövetek tekintetében is ebben az irányban keresgélnünk. A textilgyártó cégek ma már a modern bútorszöveteknek is széles választékát kínálják az érdeklődők számára. Számos modern szövetet kínálnak a textilgyártók, melyekre jellemzőek a szokatlan alapanyagok és a különleges kikészítési módok. A modern műszálas textileken kívül gyakran használnak durvább, nyomott mintákkal díszített szöveteket, állati szőröket. Design bútorok kárpitozására különösen alkalmasak a műbőrök (textilbőr), melyeket egyedi mintával és színnel látnak el. Ilyen lehet az aranyszínű struccbőr, fényes lakkbőr, szőrt imitáló vagy gyűrt papírra emlékeztető műbőrök és textíliák.

 

Modern bútorszövet a színek széles skálájában elérhető: választhatjuk a mindig modern és elegáns fekete-fehér színvilágot, de az élénk, színek is rendelkezésre állnak. A modern kárpitozás esetében igen kedvelt a fényes, csillogó felületű textilbőrök használata. A modern bútorszövet alapvető jellemzője a letisztult formavilág, ezért a minimál stílusú otthonokba érdemes egyszínű bútorszövetekben gondolkoznunk, melyek esetében a különlegességet a szövet struktúrája rejti magában. Az egyszínű, ám gazdag struktúrájú textileken kívül természetesen lehetőségünk van a mintás anyagok közül is válogatni. A modern bútorszövetek esetében igen kedveltek az absztrakt, geometriai minták, az állatmintás szövetek, műbőrök és a csillogó, fényes fémek és kövek használata.

Az egyszínű és karakteres mintázatú kárpitanyagokat kiegészítővel: díszpárnával, ágytakaróval, vagy egyszerűen egy meleg pléddel tehetjük még hangulatosabbá.