KARNIS - FÜGGÖNYTARTÓ SZERKEZETEK

Karnis - függönytartó szerkezetek

Az elképzelt függönymegoldás tökéletes elhelyezését a karnis- illetve a különböző függönytartó szerkezetek biztosítják. Ezek a felfüggesztő szerkezetek az esetek zömében láthatatlanok.
 

Karnis fajták:

Rúdkarnis
Alumínium- illetve műanyag alapanyagú sín szerkezetek
Íves szerkezetek
Egyedi megoldások
 
Modern enteriőrökben általában a sín karnis, a klasszikus stílusú otthonokban a míves lap- illetve rúd karnis kerül előtérbe. Ez a két leggyakrabban használt függönytartó megoldás számtalan technikai, és divatstílus megjelenési formát rejt magában.   
A számunkra megfelelő karnis kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett ablakunk formáját, méretét, illetve a kiválasztott függönyanyagunk súlyát szükséges figyelembe venni.
 
 
    
 

Rúdkarnis

Az idők múltával mit sem változott népszerűsége. Kaméleon tulajdonságának köszönhetően megtalálhatók a fiatalos stílussal berendezett lakásokban és a klasszikus stílusjegyet viselő otthonokban egyaránt. Számtalan megjelenési formája alapján kiválasztott karnis az alapanyaga szerint lehet: keményfa karnis, puhafa karnis, festett fakarnis, természetes anyagának megjelenését megőrizve, pácolt- lazúrozott vagy antikolt fakarnis. A rúdkarnis készülhet ezenkívül fémből. Alapanyaga szerint lehet acél karnis, rézkarnis, mediterrán stílusú otthonokban kovácsoltvas karnis. A rúdkarnis alapvető és egyben meghatározó eleme a végzáró. Bizonyos függöny felfüggesztéseknél csak ez látszik ki, csak ezt az elemét nem takarja a függöny, ezért a végzáró stílusának helyes megválasztása igen fontos tényező. A rúd karnis függönytartó szerkezet a ringlis, más néven füles- és ráncolt függöny elhelyezése estén mutatja magából a legtöbbet.
    
 
 
A rúdkarnis általában oldalfalra szerelt változatban létezik, de természetesen a mennyezetre szerelhető megoldás is kivitelezhető. Mind a két karnis megoldásnál megtalálható az egy rudas, a két rudas függönyfelfüggesztés lehetőség is. Mind az oldalfalra- mind a mennyezetre szerelhető rúdkarnis megoldásnál figyelembe kell venni a kiválasztott függöny súlyát. A rúd anyagát úgy válasszuk meg, hogy a függönysúlya ne deformálja el, felfüggesztése ne gyengüljön el.
 
 
     

Rúdkarnis karbantartása

A fa alapanyagú karnis esetén függönymosáskor, tisztításkor (negyedévenként javasolt) érdemes a függönykarikákat, a rudat és a tartószerkezetet is nedves enyhén mosószeres ronggyal áttörölni. A fém alapanyagú karnis esetén a nedves áttörlést követően, a megszáradt rudazatot síkosító anyaggal enyhén átsimítani. Például műszerolajos puha ronggyal. Mindkét rúdkarnis fajtánál ellenőrizzük a felfüggesztő szerkezet megfelelő stabilitását, az esetlegesen fellazult csavarokat húzzuk meg.
 
 

Alumínium- illetve műanyag alapanyagú sín szerkezetek

A sínszerkezetű függönykarnisok a modern stílusú otthonok kedvelt árnyékolástechnikai felfüggesztő megoldása. Elterjedésében két fontos dolog is szerepet játszott. Alumínium- illetve műanyag alapanyagú sín szerkezetek egyik előnye a nagy fesztávon felfüggesztett függöny megtartása. A sínkarnis több ponton történő erős felfüggesztése lehetővé teszi a nehezebb drapériák, például Black-out sötétítőfüggönyök biztonságos elhelyezését és mozgatását. A másik nagy előnye a kedvező árfekvése. Mindkét alapanyagú sínkarnis többféle színben és többféle sínpálya számú kivitelezésben kapható. 
 
    
 
A szárazépítés előrelépésével a sínkarnisok rejtett, beépített megoldásával egyre gyakrabban találkozhatunk otthonainkban. A sínkarnis legtöbb esetben a mennyezeten helyezkedik el, de oldalfali felfüggesztésre is van lehetőség. Az egyenes sínkarnisokban jellemzően műanyag csúszkák segítségével mozgatjuk a függönyt. Ez a megoldás csendes és kellő ápolás esetén könnyű kezelhetőséget eredményez. 
Egyes függöny fajtáknál jelen esetben a lapfüggöny felfüggesztésénél előlappal rendelkező sínek jelentek meg melyekre tépőzárral rögzíthetjük a drapériát. 
Természetesen az eddig említett karnis fajtákat kézi, zsinóros és elektromotoros mozgatással is meg lehet rendelni.
 
     
 

Íves karnis szerkezetek

A sínszerkezetű függönykarnisok az ívelt függönyfelfüggesztés alapján további két csoportra osztható.
A bástyaíves karnis nem egyenes falú helyiségekben, illetve fürdőszobákban zuhanyfüggöny megoldásként használható. A bástyaíves karnis vízszintesen ívelt.
 
     
 
A másik csoportba a boltíves sínszerkezetű karnisok tartoznak. A boltíves karnis függőlegesen ívelt, tehát boltíves ablakok belső oldalában, boltíves átjárókban használhatók. A hajlított függönykarnis megoldásnál speciális stopszemek beépítésére van szükség, hogy a függöny nem kívánt lecsúszását megakadályozzuk.
    
 
 

Egyedi megoldások:

A függönyfelfüggesztés technikai kivitelezésében sok újdonságot nem találunk. Az egyedi karnis megoldások inkább design és kreatív megoldások gyűjtőneve.
A legegyszerűbb megoldástól, - ami mondjuk két faágasba akasztott hosszabb faágat mutat– a legspeciálisabb elektronikát felhasználó - fényérzékelő által vezérelt motoros függönymozgatást vesszük alapul, az elv nem változik. A függöny és a karnis nem létezhet egymás nélkül.
 
   
 
 
 

Karnis a szabadban

A jó idő közeledtével tessék elgondolkodni, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Akár a kertben akár az erkélyen töltsük a pihenésünket szükségünk lesz karnisra és fényáteresztő, vagy dekor, sötétítő függönyre.
 
     
 
A Függönyvarázs Lakberendezési Stúdió minden megoldásra segítséget nyújt. Kérem, keressen fel és új típusú függönyelhelyezésben is kérje ki ingyenes tanácsaimat és tájékoztatómat.