TAPÉTA & POSZTER

Tapéta enciklopédia

A tapéta házak, lakások, irodák, üzletek falainak szebbé tételére és a fal minőségének javítására használt dekoráció. A falra speciális tapétaragasztó segítségével helyezhető fel. Sima, tiszta felületet igényel. Dombornyomással, mélynyomással, szitanyomással és rotációs nyomással állítható elő. A tapéta lehet sima, texturált vagy mintás. A tapétagyártáshoz használt legelterjedtebb anyagok közé tartozik a vlies, a vinyl, a papír és a textil. A lehető legjobb eredmény elérésének érdekében az egyes anyagokat gyakran kombinálják, mert elsősorban a felhasznált anyagon és a feldolgozáson múlnak az adott tapéta tulajdonságai.

Egyes tapéta fajták a fal díszítése mellett hő- és hangszigetelőként is működnek. Más dekorációs és burkolóanyagokkal ellentétben viszonylag könnyen feltehető, és még könnyebben eltávolítható. A tapéta előnye továbbá, hogy nagyon kedvező áron is hozzá lehet jutni. Az ügyesebbek maguk is fel tudják ragasztani a tapétát, a felragasztás után pedig már nem igényel különösebb gondoskodást.

Klasszikus tapéta

A tapéta kiválasztásánál alapvető szempont, hogy figyelembe vegyük az otthonunk- vagy a helyiségek tervezett stílusát. Klasszikus bútorokkal berendezett enteriőrben, a tapéta megválasztásánál is tanácsos a klasszikus motívumvilágot követnünk, hiszen így tudjuk megteremteni a tökéletes harmóniát otthonunkban. A minőségi tapétagyártók kínálatában széles választékát találjuk a barokk és szecessziós otthonokba illő tapétáknak. Alapanyagát tekintve a klasszikus tapéta egyaránt lehet papír, flíz vagy selyem tapéta. A klasszikus tapétára általánosan jellemző a részletekben gazdag, kidolgozott motívumvilág, mely ugyanakkor finoman a háttérben marad: a barokk minták, a bourbon liliomok, a romantikus inda- és virágmotívumok egyaránt klasszikus hangulatot kölcsönöznek otthonunknak. Az apró virágminták különösen jól funkcionálnak, hiszen tágítják a teret. A klasszikus formavilágban igen kedveltek a bordűrök (szegőcsíkok), melyet használhatunk két különböző tapéta elválasztására, illetve a tapéta lezárására a mennyezetnél. A klasszikus tapéta esetében a pasztellszínek mellett kiemelkedően van jelen a zöld, a kék, a bordó és az arany árnyalatai. A tapéta színének megválasztásánál mindig vegyük figyelembe otthonunk építészeti adottságait: kis terek, alacsony belmagasság esetén a világosabb színek közül válogassunk, mivel ezek tágítják a teret. Ellenben ha tágas helyiségekkel rendelkezünk, nyugodtan válasszunk a sötétebb, melegebb színű tapéták közül.

Modern tapéta

A modern lakberendezés újra felfedezte a tapéta faldíszítésének jelentőségét. A modern, letisztult formavilágú enteriőrökben általában a tapéta mintája jelenti az egyedüli díszítőelemet, hiszen a falak nem igényelnek egyéb dekorációt. A papír, vinyl és flíz alapanyagú tapétákon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a bőrhatású tapéták. A modern tapéta motívumvilágában megtaláljuk a hagyományos minták továbbgondolt, stilizált változatait, melyeket egyedi, meglepő színvilággal egészülnek ki. A modern tapéta mintái között feltűnnek a csíkok és egyéb geometriai elemek is, melyek segítségével látványos hatásokat lehet elérni. Ezek használatánál figyelembe kell venni a csíkok téralkotó tulajdonságára: a függőleges csíkok nyújtják, a vízszintes vonalak szélesítik a teret. Újszerű megoldás a korábban említett bőrhatású tapéta. Ilyenek lehet például: a karakteres kígyó, elefánt- vagy rinocéroszbőrű textúra. A stílushű tapéta felhasználásánál, a kevesebb többet mutat, elv alapján járjunk el. Nem ajánlott ugyanis is a helyiségek összes falát ugyanazzal a tapétacsíkkal díszítenünk. Különleges hatást akkor tudunk elérni, ha a kiemelni kívánt felületet díszítjük látványos mintákkal. A gyártók tapétacsaládokban gondolkoznak, így a mintás tapéták mellé kínálnak színben illő, egyszerűbb vagy akár egyszínű tapétát is, mely különleges struktúrájával és visszafogott eleganciájával öltözteti fel a teret. A mintás tapétát a vele színben harmonizáló egyszínű párjával kombináljuk, így kiemelhetjük otthonunk előnyös tereit.

Gyerekszoba tapéta

A gyerekszoba gondos, átgondolt megformálása fontos gyermekünk egészséges fejlődéséhez, személyiségének, ízlésének kialakulásához. A szoba megtervezésénél arra kell törekednünk, hogy a helyiségben megfelelő színű és mintájú tapéta kerüljön a falakra, hiszen ezek is élénkítően, fejlesztően hatnak gyermekünkre. A gyerektapéták széles választéka elérhető. Kislányok számára választhatunk virágos, pöttyös tapétákat, fiúknak pedig autókat, mozdonyokat ábrázoló vagy kockás faldíszítőket. A szín kiválasztásánál érdemes figyelembe vennünk, hogy a sokféle játéktól a szoba alapjában véve is sokszínű, mozgalmas, így érdemesebb a pasztellszínű tapéták között válogatnunk. Ha a bútorok és egyéb díszítőelemek sokszínűsége folytán a gyerekszoba máris tarka képet mutat, a gyerektapéták közül válasszuk az egyszínű változatot, melyet ízlés szerint díszíthetünk falmatricákkal. A falmatrica előnye, hogy visszaszedhető és áthelyezhető, így gyermekünk kedve és ízlésvilágának fejlődése szerint könnyedén és gyorsan megváltoztathatjuk szobája képét anélkül, hogy tapétát cserélnénk.

Poszter tapéta

A divat, a trend folyton ismétli önmagát. Természetesen megjelenésében a jelen kor elemeit frissítve, beépítve jelenik meg újra- és újra. Napjainkban ismét találkozunk a hetvenes években használt poszter- fotótapétával. Akkoriban jellemzően erdő, panoráma, és egzotikus tengerpartokat jelenítettek meg. A technikai fejlődésnek köszönhetően a mai fotótapéta képvilága sokkal nagyobb területet fed le. Ezek a fotó minőségű tapéták tematikájukban inkább a nagyméretű grafikai elemek, illetve a művészeti stílusokat megjelenítő alkotások jellemzik. Ahhoz hogy a poszter tapéta érvényesülni tudjon az enteriőrben, válasszunk olyan falat számára, mely szabadon áll és nem takarják el a bútorok. A poszter fotótapéta egyedi méretben készül. Elegendő teret kell hagyni arra, hogy a tapéta mintája érvényesülni tudjon. Ennek érdekében leghangsúlyosabb fal körül található részeket tapétázzuk egyszínű, esetleg struktúrában gazdag tapétával. Lehetőségeink szerint választhatunk a posztertől akár színben elütő egyszínű tapétát is, mely a színkontrasztnak köszönhetően még inkább kiemeli a fotó tapéta egyediségét.

Design tapéta

A design tapéta jellemzően karakteres mintákat és élénk színeket használ. Megjelenésével a modern lakberendezés új színfoltja lett. Használatuk egyedi belsőépítészeti megoldásokra ad lehetőséget. A design tapéta szín- és motívumvilága merőben eltér a megszokottól, élénk, intenzív színek, csillogó felületek jellemzik. A design tapéta struktúrájába szőtt csillogó szálak használatával a matt és fényes felületeket kombinálják. A design tapéta különlegessége, hogy a hagyományos alapanyagokon kívül, természetes anyagok is megjelennek: ilyen lehet a selyem, bambusz, nád vagy állati szőrökből készült tapéta, de egyre gyakrabban találkozhatunk a kristályokkal, kövekkel kirakott faldíszítőkkel is. Különleges, díszítő elemként funkcionálnak a térben, így eltérő tapétázási szokásokat igényelnek. Erőteljes, karakteres designjuk folytán elegendő, ha egy-két négyzetméternyi felületen jelenítjük meg a tapétát, első sorban azokon a falakon, ahol kiemelni, hangsúlyozni kívánjuk a teret. A különleges élményt fokozhatjuk a fények játékával, hiszen megfelelő világítástechnikával kiemelhetjük a tapéta legmegkapóbb részleteit. Ma már a gyártók komplett tapétacsaládokat kínálnak, így a design tapéta mellé könnyedén megtalálhatjuk a színben és stílusban megfelelő kiegészítő tapétát.

Irodák, üzletek, orvosi várók… Elérkezett az idő, amikor az olyan sokáig igazságtalanul háttérbe szorított irodák, üzletek megkapják azt a figyelmet a lakberendezésben, ami minden helyiségnek kijár. Egyre nagyobb az igény a kényelmesen, sőt gyakran különlegesen berendezett irodák, üzletek iránt.

A Függönyvarázs Lakberendezési Stúdió segítséget nyújt a teljes enteriőr díszítéséhez, frissítéséhez. Felhasználható anyagokban: dekor, függöny- lakástextil, tapéta, fotótapéta- poszter kiválasztásában hívjon minket! Több ezer mintautáni készlettel várjuk Önt!