RÓMAI ROLÓ

Római roló

A római roló talán az egyik leglátványosabb árnyékolási megoldás, amit az ablakunkra, vagy teraszajtónkra függeszthetünk. Letisztult megjelenése mind a modern (minimalista), mind a klasszikus enteriőrben jól mutat és gond nélkül beilleszthető. 

 

További fantasztikus lehetőségeket az anyagválasztással érhetünk el. A roló készülhet fényáteresztő anyagból, dekoranyagból, sőt bélelt függönyből vagy black-out fény- és hőelnyelő szövetből. Természetesen lakásunk stílusa sokban befolyásolja a roló kivitelezését.

 

Mediterrán stílushoz természetes anyagot válasszunk, a fiatalos és modern enteriőrben elfogadott a fényes fémhatású fényáteresztő és a sokszínű organza függöny. 

  

Választhatunk úgynevezett kevert megoldást is, amikor fényáteresztőt és sötétítőanyagot passzítunk össze. Ez történhet úgy, mintha bekereteznénk a függönyt, de készülhet sávos elrendezésben is. Célszerű a fal színétől eltérő anyagokat alkalmazni, mivel a rolónk így egybeolvad a környezetével. Színben eltérő, vagy bátrabb mintás anyagválasztással viszont remek összhatás érhető el.

 

Mindegy milyen megoldás mellet döntünk a látványban nem fogunk csalódni. Ha a rolónkat leengedjük, az teljesen az ablak elé terül, nem ráncosodik, nem fog redőzni. További előnye, hogy szakaszosan leengedhető, ezáltal annyi fényt engedünk be, amennyit szeretnénk elkerülve ezzel a teljes sötétséget. A roló kezelése egyszerű, tisztántartása is egyszerűbb, mint a karnison függő textíliáknak. Népszerűségét talán a könnyű kezelhetőségnek, és annak a ténynek köszönheti, hogy teljes szépségében gyönyörködhetünk benne, nincs elhúzva, mint a függöny, és így jobban érvényesül a kiválasztott minta és színvilág.

 

Kivitelezése igazi szakmai kihívás. Nem mindenki tud rolót varrni. Pontos méretekkel kell dolgozni, főleg a különleges formáknál, hogy a szerkezete megfelelően tudjon működni. Mivel lapolva gyűjti össze a textíliát, felhúzásnál egyenletesen kell ráncolódnia, a befűzött keresztpálcáknak köszönhetően.

A kivitelezéshez tartozik még, hogy bizonyos esetekben (az egyszerűbb kivitelnél) kevesebb anyagot igényel, mint más sötétítő, vagy fényáteresztő árnyékoló megoldások.

 

Tervezésnél az összes lehetséges megoldást választhatjuk: rögzíthetjük mennyezetre, oldalfalra, ablakkeretre, zsinóros és gyöngyláncos mozgatással is. 

 

Tervezésnél arra is ügyelnünk kell, hogy teljesen felhúzott rolónak helyigénye van ez általában 30-40 cm. Tehát, ha nem a nyitható ablakra- vagy teraszajtóra lesz felszerelve a római roló, akkor a nyílászárók felett a fent említett távolságot ki kell hagyni.

A cikkhez felhasznált képek illusztrációk, a stílust és a kivitelezést hivatottak bemutatni, tehát anyagválasztást nem tesz lehetővé.

 

 

Anyagválasztáshoz, illetve a tervezéshez és kivitelezéshez kérje segítségemet!