Természetes és mesterséges fények

A tavasz és a nyár közeledtével otthonainkba a fény is beköltözik. Nem mindegy milyen fogadtatásban részesítjük. A természetes fény lételemünk, ezért a hosszú téli napok után engedjük be a fényt a lakásba, hogy feltöltse a belsőtereket is. Ezáltal feltöltődünk mi is.

 

Sokszor nem is tulajdonítunk neki nagy szerepet, de a helyiség elhelyezkedése igencsak befolyásolja életünket.

Egy szoba szín kiválasztásánál azt is figyelembe kell vennünk, melyik égtáj felé néz, honnan, mely irányból áramlik be a fény.

 

Az északi fekvésű helyiségek általában kevés, de annál hűvösebb természetes fényt kapnak. A keleti tájolású helyiség a felkelő naptól fényes, világoskékes árnyalatot kap, melyek jóformán teljesen elnyomják az élénk színeket.  A szerencsésebbek déli ablakokkal rendelkeznek, innen viszonylag egyenletes fényt kap a szoba, melyben a színek már alapvetően nem módosulnak.

 

 A nyugatra néző ablakok tulajdonosai ambivalens érzésekkel fogadhatják a fényt. Délelőtt alig, csak visszavert fények érkeznek, de déltől napnyugtáig szinte felizzanak a színek, felmelegítve ezzel a lakásban a meleg színeket. Télen áldott az ilyen fekvésű szoba, mert a nap passzívfűtéssel segíti a belső hőérzetet, de nyáron a fonákjára fordul minden. Déltájt, amikor már elég a napból, csak akkor kezd igazán izzani a lakásbelső, és ez az érzés napnyugtáig nem javul.

Válasszuk meg tehát úgy a falszíneket, függönyöket, bútorokat, hogy a természetes fény kellemes lakótársá váljon, ne legyen belőle se kevés, se sok.

A mesterséges megvilágítással nagyobb szerencsénk van, hisz’ mi alakítjuk vele otthonunk hangulatát.

 

Természetesen az egész házat- lakást nem szerencsés meghitt félhomályba burkolnunk. A kiemelten fontos munkaterületeket megfelelő fénnyel világítsuk meg, nem csak látásunkat óvjuk ezzel, hanem a nem kívánt háztartási baleseteket is elkerülhetjük. A mesterséges világításnak besegíthetünk azzal, ha a helyiség falait a funkciójának megfelelő színre festjük. Ahol aktívan tevékenykedünk élénk, világos színeket használjunk, ahova pihenni és ellazulni szeretnénk betérni, ott bátran használjunk nekünk tetsző sötétebb tónusú árnyalatokat is.

 

A Függönyvarázs Lakberendezési Stúdió minden elméleti és gyakorlati megoldással szívesen segíti partnereit és új megrendelőit abban, hogy otthonukban a legjobban érezzék magukat!

 

Kérje szakértő segítségemet még ma!