Tapéta vagy festés?

Tapéta vagy festés?

Itt van a nyár. A lakásfelújítások ilyenkor aktuálisak. A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még hátra van maga a festés hosszadalmas művelete, még akkor is, ha a falfestéket hengerrel visszük fel a falra, mégpedig két-három rétegben. Ám van ennél gyorsabb és egyszerűbben kivitelezhető megoldás is, a tapétázás. Igaz ilyenkor nem a szokásos papír vagy a fűrészporos tapétát célszerű választanunk, hanem ezeknél korszerűbb vlies, azaz textilszálak és cellulóz keverékéből készült tapétát.
Ez a típusú tapéta ötvözi az üvegszálas és habrátétes tapéták előnyeit. Mérettartó, ezáltal nem igényel a felragasztás előtt áztatást. Ennél a tulajdonságánál fogva nem is kell ragasztóval bekenni a tapéta hátoldalát. Elegendő a falfelületre hengerrel felhordani a ragasztót, és a tapétát a ragasztóágyba belesimítani.
A vlies tapéta kapható különböző domború mintázatú felületekkel, ami utánozhatja a zsák, a szövet, a halszálka stb. mintákat Ezek a tapéták általában festhetők. A struktúra miatt célszerű selyemfényű falfestékkel átfesteni, mert jobban kiadja a mintát a festék fényessége.
Kapható még vlies tapéta a falak repedéseinek az eltüntetésére is. Ezeket Varió, Trend, valamint Fátyol vliesnek nevezik. Rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, ezért alkalmasak a fal repedéseinek az eltüntetésére. A Fátyol repedés-áthidalására szolgál, a Varió és a Trend akár simító felületként is szolgálhat.
A tapétakereskedések egyre több vlies tapétát forgalmaznak, amit csak az különböztet meg a papírhordozójú tapétától, hogy a hátsó hordozórétege nem tartalmaz nedvességre duzzadó papírt. Ez a tulajdonsága teszi könnyen felragaszthatóvá a tapétát.
Sokkal könnyebb vele dolgozni, mint az üvegszövet vagy a papírtapétával, mert ez a tapétatípus nem igényel alaptapétázást (makulatúrázást), sőt nem is szabad papírtapétára ragasztani. Mérettartósságánál fogva ugyanabban a pozícióban szárad meg a falfelületen, ahogy azt felragasztottuk. A hagyományos papírtapéta - amennyiben nem megfelelően áztattuk - a falfelületen megduzzadhat, felhólyagosodhat. A vlies tapétánál ez nem fordul elő. A jól felragasztott vlies tapéta felújítás során szárazon, áztatás nélkül lehúzható a falról úgy, hogy nem sérül meg az alatta lévő glettfelület. A jól felragasztott vlies tapéta több rétegben, évek múlva is átfesthető.
Festés Vagy tapétázás?
Én tapéta párti vagyok. Kevesebb a felfordulás, és rövidebb ideig is tart. 

Még nincs késő, már a tervezés fázisában keressen meg, szívesen segítek Önnek. Sok szép tapétát tudok ajánlani katalógusból.